Mutfak

Mutfağınızı Kullanışlı Hale Getirecek Aksesuarlar

Mutfaklar yemek hazırlama ve yemek yeme amacıyla gün boyu insanların vakit geçirdiği alanlardır. Aynı zamanda yemek hazırlandığı için ürün çeşitliliği de evin diğer odalarından fazladır. Ürün çeşitliliğinin çok fazla olması mutfağın karmaşık görünmesine ve mutfaktaki hareketi kısıtlamaya neden olur.

Bu nedenle mutfağın kullanışlı hale getirilmesi gerekir. Mutfağın kullanışlı hale gelmesini sağlamak içinse piyasadaki mutfak aksesuarları kullanılır. Bu sayede hem mutfaktaki zaman azaltılır hem de daha düzenli bir görünüm elde edilir.

Depolama ve Düzenleme Aksesuarları

Mutfakların kullanışlı olması için kullanılabilecek en önemli mutfak aksesuarları depolama ve düzenleme ürünleridir. Bu ürünler mutfaktaki erzakların depolanmasını ve ürünlerin düzenli bir görünüm kazanmasını sağlar.

Mutfaklarda depolama yapmak amacıyla kullanılan pek çok ürün vardır. Bu ürünler; sepet seti, kiler seti, saklama kabı, raf, mutfak dolabı, kiler dolabı, raflı masa, kiler sepeti, tezgah altı kiler, kayar cam seti ve fırın altı çekmecedir.

Dolap, raf ve setler birden fazla katlı oldukları için mutfaktaki onlarca ürünün depolanmasına yardımcı olurlar. Örneğin kiler setlerine baharatlar, şişeler, tabaklar ve bardaklar yerleştirilerek alandan tasarruf edilir.

Küçük mutfakları kullanışlı hale getirmek için düzenleme ürünleri kullanılır. Bu ürünlerin kullanılması sayesinde mutfakta aranan ürünün kolayca bulunması sağlanır. Ayrıca dolap içlerindeki karmaşayı gidermeye yarar.

Mutfaklarda tercih edilebilecek düzenleme ürünleri arasında ise şunlara sıklıkla rastlanır;

  • Düzenleyici raf,
  • Ekmeklik-sebzelik,
  • Sepet seti,
  • Şişelik,
  • Temizlik malzemesi sepeti,
  • Tepsilik,
  • Tel sepet,
  • Bardaklık,
  • Çatal kaşıklık,
  • Organizasyon seti,
  • Damlalık,
  • Tezgah arası askı ve kağıt rafıdır.

Bu ürünler ise benzer ürünlerin bir araya yerleştirilmesini sağlar. Ayrıca ürünlerin daha az yer kaplamasına ve düzenli görünüm sağlamasına yardımcı olurlar.

Mutfak Gereçleri ve Araçları

Mutfak dekorasyonu yapmak isteyen kişilerin kullanacakları mutfak gereçleri ve araçlarını belirlemeleri gerekir. İhtiyaç duyulan ürünler belirlendikten sonra alışverişin yapılması ve mutfak dekorasyonun sağlanması mümkün olur.

Evlerde kullanılan mutfaklarda bulunan mutfak gereçleri ve araçları şunlardır; sahan seti, tava seti, tencere seti, çatal-bıçak-kaşık, tabak-çanak, bardak, çerezlik, kahve fincanı, düdüklü tencere, baharatlık, saklama kovası, kek kalıbı, kepçe takımı, kavanoz ve saklama kaplarıdır.

Mutfak gereçleri arasında beyaz eşyalar (buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi), davlumbaz, mutfak masası ve sandalye gibi mutfağın mobilyalarını eklemek de mümkündür. Bu ürünler ve diğer araç gereçlerin uygun renklerde ve modellerde tercih edilmesi dekorasyonun istenilen şekilde yapılmasına yardımcı olur.

Mutfak Gereçleri ve Araçları

Kesme ve Doğrama Aksesuarları

Mutfak aksesuarları almak isteyenlerin listelerine kesme ve doğrama ürünlerini eklemeleri gerekir. Mutfakta yemek yapmak için sebzelerin kesilmesine ya da doğranmasına ihtiyaç duyulduğu için bu amaçla üretilen ürünler fayda sağlar. Mutfaklarda kesme işleminin yapılması için kullanılabilecek ürünlerin başında bıçaklar gelir.

Farklı boyutlardaki bıçaklar sebze, tavuk veya et gibi gıdaların doğranarak yemek için hazır hale gelmesine yardımcı olur. Bıçakların dışında dilimleme aparatları, rendeler ve sebze soyma aparatları da mutfaklarda özellikle kadınların işlerini kolaylaştırıcıdır.

Mutfakta kesme veya doğrama yapmak için bıçaklar dışında kesme tahtası, doğrama bloğu ve hazneli kesme tahtalarıdır. Bu ürünler sebzelerin veya diğer ürünlerin düzgün kesilmense yardımcı olurlar.

Aynı zamanda kesme esnasında elin kesilmesi gibi durumları azaltırlar. Hazneli olarak tasarlanan kesme tahtaları ise kesilen ürünlerin muhafaza edilmesini sağlar. Böylelikle yere dökülme veya kesilen ürünler içerisine istenmeyen şeylerin kaçmasına engel olur.

Pişirme ve Fırın Aksesuarları

Kadınlar tarafından mutfak aksesuarları arayışında pişirme ve fırınları dikkat çeker. Pişirme işleminin kaliteli gerçekleşmesi için pişirme gereçlerinin fonksiyonel ve kaliteli olması şarttır. Böylelikle damaklara hitap eden yemeklerin, hamur işlerinin ve tatlı çeşitlerinin hazırlanması sağlanır.

Mutfaklar için pişirme aksesuarına ihtiyaç duyanlar listelerine şu ürünleri ekleyebilirler; kek kalıpları, fırın tepsileri, tavalar, tencereler, hamur spatulaları, borcam çeşitleri, güveç kapları, kurabiye kalıpları, silikon pişirme kapları, kızartma tepsileri, benmari kalıbı ve çırpma telleridir. Bu ürünlerin silikon, paslanmaz çelik, döküm, plastik ve cam gibi modelleri bulunur. Pişirme ve fırın aksesuarlarının üretim malzemesine dikkat edilerek uygun görülen modelin seçilmesi mümkün olur.

Saklama ve Koruma Aksesuarları

Mutfaklarda bulunan baharatlar, bakliyatlar, sebzeler ve yemek için kullanılan diğer gıdalar dayanıklı olmayan ürünlerdir. Bu ürünlerin sağlıklı şekilde kullanılabilmesi için iyi saklanmaları gerekir. Bu durumda da mutfak aksesuarları içerisindeki saklama ve koruma ürünlerini kullanmak şarttır.

Bu ürünler mutfak koşullarında gıda ürünlerinin böceklenme, suyla temas veya diğer istenmeyen durumlarla karşılaşmasını engellerler. Böylelikle yemek yapma veya misafirlere ikram etme konusunda tereddüt yaşatmazlar.

Mutfaklar için üretilmiş olan saklama aksesuarların başında saklama kapları gelir. Hemen her ürüne uygun saklama kabının edinilmesi mümkündür. Bu kaplar kapaklı olarak üretilirler ve içerisine koyulan ürünlere dışarıdan herhangi bir zarar gelmesini engellerler.

Bakliyatlar için tasarlanan saklama kapları büyük boyutlarda cam, plastik ve seramik modellerde bulunurlar. Baharatlar içinse küçük boyutlu saklama kapları veya baharatlık ismi verilen ürünler kullanılırlar. Bu ürünler de kapaklı olarak tasarlandıkları için baharatların nem almasını veya içerisine herhangi bir maddenin kaçmasını engellerler.

Mutfaktaki ürünlerin muhafaza edilmesi için kavanozlar da saklama aksesuarı olarak tercih edilirler. Kapaklı olan kavanozlar pirinç, mercimek, bulgur, fasulye ve nohut gibi bakliyatların korunmasında kullanılırlar.

Bunun dışında turşu yemeyi seven kişiler tarafından turşuların saklanması için tercih edilirler. Kavanozlar plastik ve cam modellere sahiptirler. Böylelikle içerisine koyulan ürünün kolayca görülmesini sağlarlar.

Saklama kabına ihtiyaç duyan kişilerin 2, 3, 4 veya 5’li setleri tercih etmesi fiyat konusunda avantaj sağlar. Ayrıca gıdalar için takım halindeki saklama kaplarının kullanılmasına yardımcı olurlar. Bu kaplar muhafaza edilecekleri alan göz önüne alınarak küçük, orta ve büyük boyutlarda tercih edilebilirler.

Saklama ve Koruma Aksesuarları

Mutfak Elektronikleri ve Cihazlar

Mutfak planı yaparken satın alınacak ürün listesine mutfak elektronikleri ve cihazlarının mutlaka eklenmesi lazımdır. Elektronik olan cihazlar yemeklerin pişirilmesi, muhafazası ve diğer işlemler için kullanılması gereken ürünlerdir.

Mutfak aksesuarları içerisinde bulunan mutfak elektronikleri şöyle sıralanabilir;

  • Davlumbaz
  • Mikrodalga fırın
  • Tost makinesi
  • Blender
  • Ekmek kızartma makinesi
  • Ketle
  • Fritöz
  • Elektrikli doğrayıcı
  • Kahve makinesi
  • Meyve sıkacağı
  • Çay makinesi
  • Mikser
  • Yumurta pişirme makinesi
  • Hamur yoğurma makinesi
  • Narenciye sıkacağı

Bu ürünlerin kadınların veya erkeklerin tercihine göre her birinin mutfaklar için alınması gerekir. Bu cihazlar elektrikli olmaları sayesinde daha hızlı sürede gerekli işlemin yapılmasına yardımcı olurlar. Böylelikle mutfakta geçirilen zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olurlar.

Dekoratif ve Şık Mutfak Aksesuarları

Mutfak dekorasyonunun yapılmasında kişilere dekoratif ve şık olan aksesuarlar yardımcı olur. Bu türdeki mutfak aksesuarları mutfakların yalnızca yemek yapmaktan ibaret olmadığının ortaya koyulmasına yardımcı olurlar. Bunun dışında mutfakların göze hitap etmesini sağlarlar.

Mutfaklar için kullanılabilecek şık ve dekoratif olan aksesuarları şöyle sıralamak mümkündür; Mutfak saati, dekoratif duvar süsü, makrome duvar süsü, fincan askılığı, mutfak peçeteliği, ahşap duvar rafları, dekoratif çöp kutusu ve buzdolabı magnetleridir. Bu ürünler genellikle duvara monte edilerek kullanılırlar. Böylelikle duvarların boş kalmasını engellerken dekorasyonu tamamlarlar.

Mutfaklar için tasarlanan dekoratif aksesuarlar arasında mutfak önlükleri ve mutfak havlulularına da rastlanır. Bu ürünler mutfakta kıyafetlerin kirlenmesini engellerken ayrıca ellerin kurulanması gibi işlemlere yardımcı olur. Şık yazı veya süslerle hazırlanarak ev sahiplerine hitap ederler. Bu ürünler arasında seçim yapılırken mutlaka dekorasyona uygun olup olmadığına bakılmalıdır.

Sonuç

Mutfak aksesuarları kullanmak isteyenlerin önlerinde pek çok aksesuar seçeneği vardır. Saklama kaplarından tavalara, tencerelerden kiler setlerine ve doğrama tahtalarına kadar sıralanan ürünler aksesuarların yalnızca bir bölümünü ortaya koyar.

Aksesuar seçimi ve ihtiyacı konusunda kararsızlık yaşayanlar için ahenkmobilya.com mutfak aksesuarları hakkında doğru bilgilerin alınmasına yardımcı olur. Bunun dışında mutfaklarda hangi aksesuarların kullanılması gerektiğinin anlaşılmasını sağlar. Sizlerde mutfağınız için aksesuar alışverişi yapacaksanız içeriği okumadan alışverişe başlamayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu